in ,

Temporary memoir for Ar.Charles Correa |Architectural Sheets

PROJECT BY: Dharmik Thakkar ( @dharmik_thakkar @studio.504 )
COLLEGE/FIRM: studio504 designs
YEAR OF STUDYING/EXPERIENCE : Architecture Firm
CATEGORY : Public
PROJECT TYPE: Studio Design Sheets
PUBLISHED BY: Archipedia

Ar. Charles Correa responsibly understood the context of Indian lifestyle, art and philosophies which precipitated into his works prominently. This memorial is a juxtaposition of the works of Correa integrated with an abstract impression of the same. The outcome is a sculpture developed out of the geometries of some of his most acclaimed works – the Kanchenjunga apartments, the Parekh house and the Hindustan Unilever pavilion.

The sections of these projects produced distinct lattices, further simplified into elements by colliding, scaling and breaking them to create intersecting spatial volumes. The soul of this pavilion lies in the interaction guided by the user’s movement and behaviour through the gateways and vertical planes. This composite gets further enhanced by the light and shadows created within and outside the sculpture. The dynamic character of this pavilion moves on to become a ‘bazaar’ of ideas, discussions and experiences that celebrate the vibrancy and diversity of a city like Navi Mumbai, with permanent visual art exhibitions, participatory facades, phone-booth, reading corner and also as a jungle gym for kids and adults alike. It is also an experience of spaces transitioning and looking into one another. The main mass also spills out around to support auxiliary activities of performances, video displays doubling up as stage backdrops. Vital public amenities become an imminent provision for a better urban space.

Temporary Memoir for Ar.Charles Correa
Art installation in a park
Navi Mumbai, India

Ar. Charles Correa responsibly understood the context of Indian lifestyle, art and philosophies which precipitated into his works prominently. This memorial is a juxtaposition of the works of Correa integrated with an abstract impression of the same. The outcome is a sculpture developed out of the geometries of some of his most acclaimed works – the Kanchenjunga apartments, the Parekh house and the Hindustan Unilever pavilion.

The sections of these projects produced distinct lattices, further simplified into elements by colliding, scaling and breaking them to create intersecting spatial volumes. The soul of this pavilion lies in the interaction guided by the user’s movement and behaviour through the gateways and vertical planes. This composite gets further enhanced by the light and shadows created within and outside the sculpture. The dynamic character of this pavilion moves on to become a ‘bazaar’ of ideas, discussions and experiences that celebrate the vibrancy and diversity of a city like Navi Mumbai, with permanent visual art exhibitions, participatory facades, phone-booth, reading corner and also as a jungle gym for kids and adults alike. It is also an experience of spaces transitioning and looking into one another. The main mass also spills out around to support auxiliary activities of performances, video displays doubling up as stage backdrops. Vital public amenities become an imminent provision for a better urban space.

As a tribute to the works of Ar. Charles Correa, we went through a few of his projects. Each project we visited gave us a new insight into his mind and the versatility of his language. We selected 3 projects which we found to be distinctly apart from one another and yet had a sculptural quality about them. These works were then brought down to their pure geometries so as to minimize the tangibles and take a leap in terms of buildability.


We referred to these geometries as lattices –

a) The Parekh House Lattice
b) The Kanchenjunga Lattice

c) The Unilever Pavilion Lattice

These lattices were then scaled in proportion to one another and superimposed over each other to give a highly complex 3-dimensional geometry of elements. Further on, each lattice was given a particular function. i.e. The Kanchenjunga lattice became the structure for the installation, The Parekh House Lattice facilitated the interactive elements, exhibitions and library and The Hindustan Unilever Pavilion became the roof the walk-in Sculpture.

The diagrams on the side represent all the three lattices, both in their original form and distorted form caused by our intervention and interpretation.