in , , ,

LoveLove

3rd price | Student Architectural competition “Two squares in Apokoronas” | Prints of space and time | Architectural Sheets

Spread the love

Archi Display Festival 2020 Entry 137
PROJECT BY: Kyriakopoulou Naya, Lountzis Georgios Dionysios, Nikolaidi Galini, Fouskas Petros
(@glountzis, @nikol__gal, @pfousk, @nayakyriakop)
COLLEGE: Technical University of Crete
YEAR OF STUDYING : 5th Year Bachelors
CATEGORY : Urban Design
PROJECT TYPE: Studio Design Sheets
PUBLISHED BY: Archipedia

The study area is located in the southern part of the settlement and is essentially the main gate of the village on the road that connects it with important settlements and walking routes. The aim of the project is to create a flowing public space in combination with the redefinition of the role and boundaries of the square so that it functions as an open room for public use. Although the proposal treats the area as a single space, two spatial qualities can be distinguished at the same time, one is the open square (extroversion) of the cultural center and the other is the introverted square of the mosque. It is also proposed to transfer archetypal structures to a square of a village, such as the traditional cafe and the monument (lyre monument). Through paving, the transfer of elements from the architecture to the urban scale and their reprinting is achieved, thus giving a homely atmosphere to the public space. The Cretan rug moves from the inside to the outside, changing the time, and therefore the place, and achieving the creation of a new experience. The square functions as a footprint, it is the place where man depicts his daily life, it is the canvas on which he will describe his daily informal practices. Also, the space between the two existing buildings functions as an intermediate transitional threshold that in combination with the use of water, greenery and semicircular paving emphasize the sanctity of the space. The roof of the cafe, which functions as a fragment that compensates for the natural cohesion of the space in order to create a microcosm around the main square that functions as a public living room, contributes to the creation of this intermediate space. In general, the project aims to create a space with a strong spirit of the place (genius loci), which man must perceive and understand through a crucial process between the body and the place.